Skip to content

Visie en Missie van Voedselhulp Pajottenland

Met ons project willen wij bijdragen aan een gezamenlijke strategie voor inclusieve armoedebestrijding in het Pajottenland. Armoedebestrijding op het platteland vraagt om een andere benadering dan in stedelijke gebieden. In landelijke regio’s is armoede zowel zichtbaar als verborgen.

De vzw Voedselhulp Pajottenland werd opgericht vanuit de vaststelling dat de individuele plattelandsgemeenten moeite hebben met het opzetten van duurzame voedselondersteuning voor mensen in kansarmoede.

Samen met de gemeenten Lennik, Gooik, Roosdaal, Pepingen, Galmaarden en Bever werkt de vzw Voedselhulp Pajottenland aan een duurzame aanpak voor armoedebestrijding op het platteland. Het hart van ons project is de oprichting van tWinkeltje, een ruimte voor sociaal contact en voedselbedeling. Naast armoedebestrijding willen we ook bijdragen aan een duurzame voedselstrategie. Het voorkomen van voedselverspilling (door het inzamelen van overschotten) en het betrekken van lokale landbouwers en producenten  zijn dan ook belangrijke pijlers van ons project.

In samenwerking met onze vele vrijwilligers (momenteel 40), lokale actoren (winkels, boeren, producenten), en gemeentelijke besturen zetten wij ons in voor een inclusief armoedebeleid in het mooie Pajottenland.

Doelstellingen

Ons doel is het opzetten van een duurzame, regelmatige voedselverdeling in samenwerking met de zes partnergemeenten van het Pajottenland. De OCMW’s zorgen voor de screening van de rechthebbenden en het toeleiden van deze naar ons verdeelpunt.

De vzw Voedselhulp Pajottenland neemt de regie over de organisatie van de voedselhulp, namens de zes gemeenten. Dit omvat de ophaling van voedsel via verschillende kanalen: het Europees ESF+ programma, de Voedselbank Brabant Brussel, overschotten uit winkels, en bijdragen van lokale landbouwers en producenten. De voedselbedeling vindt wekelijks plaats in tWinkeltje, gelegen aan de Edingsesteenweg in Leerbeek. Hier bieden we een gevarieerd, gezond en goed verzorgd aanbod van voedingswaren aan de erkende rechthebbenden. Dit project vormt een waardevolle aanvulling op het bestaande armoedebeleid van de betrokken gemeenten.